ovivo projectteam tekenaars projectengineer project werk opleiding Langs de afdeling – Technisch tekenaars Langs de afdeling Nico technisch tekenaar

Langs de afdeling – Technisch tekenaars

‘’We zijn een klein bedrijf en we doen iets heel specifieks maar dat betekent dat er ook heel veel kennis is, hier wil ik graag aan bijdragen.” – Nico Couvée

Hoe ziet het werk van een technisch tekenaar eruit?

Vanuit de salesafdeling krijgt het samengestelde projectteam een P&ID (Proces & Instrumentation Diagram), dit is het concept ontwerp die leidend blijft tijdens het project. Het project wordt met dit ontwerp geïntroduceerd tijdens de kick-off. De projectengineer kijkt kritisch naar het P&ID, waaruit de tekenaars gedetailleerde tekeningen maken. Er wordt regelmatig overlegd met het team zodat het ontwerp aan alle eisen voldoet. Zo presenteer ik als tekenaar regelmatig mijn werk aan de projectengineer, die zijn bevindingen doorgeeft, waarna ik het ontwerp ga bijwerken. Wanneer het ontwerp volledig klopt, presenteren we het ontwerp aan de klant en vragen wij aan hen goedkeuring.

Vanaf dat moment ga ik met het ontwerp, de appendagelijst en een tekening van de ruimte waar de installatie gaat staan, 3D modellen opstellen van de verschillende onderdelen. Vaak zijn dit een breaktank, pompen, ontharder, een skid met RO EDI en ultrafiltratie unit.

Wanneer de 3D modellen zijn uitgewerkt en goedgekeurd, ga ik hiervan 2D tekeningen maken. Met deze tekeningen kan de werkplaats aan de slag. Naast het ontwerpen van de modellen heb ik ook regelmatig contact met de firma die onze frames bouwt en met de firma die voor ons de chemische kasten en tanks uit kunststof bouwt.
Indien er speciale eisen worden gesteld aan het laswerk, worden hier ook tekeningen voor gemaakt. Hierin wordt aangegeven welk lasje waar gemaakt is. Dit is van belang voor de documentatie, die wij ook maken.

Hoe worden de teams samengesteld voor een project?

Iedere projectengineer heeft zo zijn eigen expertise. Zo wordt aan de hand van het marktsegment waarin de klant zich bevindt een projectengineer toegewezen. Ik heb relatief minder ervaring binnen het vakgebied, waardoor ik werk aan de minder gerenommeerde projecten, of de projecten die minder haast hebben. In principe hebben de tekenaars hun eigen projecten, maar wanneer ergens meer haast achter zit, springen we natuurlijk voor elkaar in.

Hoe ben je bij Ovivo gekomen en wat is je achtergrond?

Een aantal jaar geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in metaal, mechanica en procestechniek. Toen heb ik twee jaar gewerkt als monteur in een fabriek en ben ik lasser geworden. Hierna wilde ik verder gaan met mijn deeltijd opleiding werktuigbouwkunde. Drie jaar geleden ben ik hierdoor tekenaar geworden, eerst twee jaar in de klein metaal en nu sinds een jaar bij Ovivo.

Word je ook opgeleid vanuit Ovivo?

Naast mijn deeltijd opleiding, krijg ik van Ovivo de kans om mij meer te verdiepen in het ontwerp van het proces zelf. Vanuit Ovivo krijg ik vraagstukken waar ik mij dan in verdiep. Dit sluit mooi aan op mijn opleiding en dit is ook het werk dat ik graag in de toekomst wil gaan doen. Hiernaast wil ik, na corona, mee gaan met collega’s in de service en de installatie van de systemen. Daarnaast staan er nog twee cursussen op de planning, pneumatiek en kunststof leidingwerk.

Ovivo geeft mij de ruimte om mijzelf te ontwikkelen. In het eerste sollicitatiegesprek werd gevraagd wat ik wil over vijf jaar en dergelijken. Daar wordt echt naar gekeken. Als je hier wilt komen werken is het niet voor een jaar of twee, er moet over vijf of tien jaar nog steeds een plek voor je zijn waar je met plezier en enthousiasme werkt.
Deze persoonlijke ontwikkeling en de rol van Ovivo hierin trok mij erg aan. In de praktijk helpt Ovivo mij hier ook echt in. We zijn een klein bedrijf en we doen iets heel specifieks maar dat betekent dat er ook heel veel kennis is, hier wil ik graag aan bijdragen.

Categories
keep in touch

cms pagina neem contact met ons op