langs de afdeling medewerker aan het woord Langs de afdeling – Projectengineers John van Wieringen Langs de Afdeling

Langs de afdeling – Projectengineers

“Ik krijg heel veel voldoening wanneer de klant tevreden is met de installatie en de kwaliteit van het water de juiste is, of zelfs beter.” – John van Wieringen

Hoe ziet het werk van een projectengineer eruit?

Het werk van een projectengineer is heel divers. Wanneer wij vanuit de salesafdeling te horen krijgen dat we een project toegewezen hebben gekregen, wordt bepaald welke projectengineer het project gaat uitvoeren. De toegewezen projectengineer gaat zich dan inlezen in de documenten die er van de klant zijn; de offerte, klant specificaties, klantspecifieke wensen. Wij berekenen het ontwerp afhankelijk van de vraag van de klant. Hierbij proberen wij altijd gebruik te maken van de nieuwste systemen en technieken waar mogelijk.

Je begint met het inplannen van het kennismakingsgesprek met de klant. Vervolgens wordt een projectteam samengesteld, deze bestaat uit de projectengineer, inkoper, werkplaatschef, mechanisch tekenaar en elektrisch engineer. Zodra alle gegevens beschikbaar zijn, komt het projectteam samen voor een kick-off. De projectengineer organiseert dit. In een dergelijke kick-off wordt de planning besproken en worden de eerste tekeningen gepresenteerd om het project ook visueel goed te introduceren.

Het is de taak van een projectengineer dat het team aan het werk gaat. Aan het begin gaat de mechanisch tekenaar aan het werk en de nodige componenten moeten worden ingekocht. Sommige componenten zijn standaard, andere componenten moeten wij, de projectengineers, nog uit gaan engineren. Wij vertellen de inkoop wat zij daarvoor moeten gaan kopen. Afhankelijk van de klant, bespreek ik met de klant ons engineerwerk. Is alles goed? Dan gaat onze inkoper alle componenten bestellen, en gaat de mechanisch tekenaar van een 2D tekening een 3D tekening maken.

De projectengineer geeft regelmatig feedback op het werk van de tekenaren, totdat alles precies naar wens is. Ieder project heeft zo zijn eigen uitdagingen, waardoor er regelmatig overleg is binnen het projectteam. Wanneer alle tekeningen goed zijn, gaan we naar de klant. Daar gaan we, afhankelijk van de klant, ook om goedkeuring vragen.

Na het maken van de tekeningen, elektroschema’s en 3D modellen, gaan de tekeningen naar de fabriek. Het regelen van zaken, zodat de bouw van een installatie goed verloopt, vind ik een leuk onderdeel van mijn werk.

Samen met de werkplaatschef doe ik nog een laatste controle slag voordat de installatie de werkplaats verlaat, alles moet namelijk voldoen aan onze wensen en die van de klant. Wanneer de installatie op locatie gemonteerd wordt ben ik aanwezig met de werkplaatsinspectie om te kijken of alles goed gaat. Vervolgens gaan we de installatie overdragen aan de klant. De training die daarbij hoort wordt gegeven door de inbedrijfsteller maar soms, als het wat complexer is, doe ik dat.

Wat vind je heel erg leuk aan het werk?

Wij projectengineers zijn echte techneuten, engineers. Iets ontwerpen en het vervolgens gerealiseerd te zien worden vinden wij heel leuk. Ik krijg heel veel voldoening wanneer de klant tevreden is met de installatie en de kwaliteit van het water de juiste is, of zelfs beter. Ik ben altijd al een techneut geweest, en dat geldt voor bijna iedereen hier in de organisatie. Een echte projectmanager is echt gericht op het aansturen, maar wij zijn naast het aansturen ook echt engineer.

Waar ben je het meeste trots op als je aan Ovivo denkt?

Het meest trots ben ik op het feit dat wij alles van A tot Z kunnen. Misschien zijn we er ons niet helemaal bewust van, maar het is wel uniek geworden. Als we A zeggen is het een Ovivo-man en als we Z zeggen is het een Ovivo-man. Wat je tegenwoordig ziet is dat je verschillende schakels hebt binnen een bedrijf die mensen inhuurt. Ik denk dat we trots mogen zijn op de manier hoe wij het doen, met mensen die redelijk lang bij Ovivo werken. Maar het meest trots ben ik als een klant zegt “jullie hebben het goed gedaan, het water is volgens specificatie”, dan moet je met zijn allen trots zijn denk ik.

Categories
keep in touch

cms pagina neem contact met ons op