commissioning engineer langs de afdeling Langs de afdeling – Commissioning Engineers Langs de Afdeling John Fianen def

Langs de afdeling – Commissioning Engineers

‘’Aan het einde van een klus kijk je altijd tevreden terug, omdat je weer een goedwerkende waterbehandelingsinstallatie hebt kunnen afleveren en de klant tevreden is, dat geeft natuurlijk een voldaan gevoel.” – John Fianen

Mijn naam is John Fianen en ik ben inmiddels al meer dan 25 jaar in dienst bij Ovivo Holland, voorheen Christ Holland. Hiervoor heb ik eerst bij een installatiebedrijf gewerkt, waarna ik in 1990 ben begonnen bij Ovivo Holland binnen de service afdeling. Na circa 10 jaar ben ik langzaam in de inbedrijfstelling gerold, waar mijn functie Commissioning Engineer is. Bij het inbedrijfstellen van een waterbehandelingsinstallatie ben je ook bezig met (PLC-) besturings- en regeltechniek, dit trok mij erg aan in deze functie.

Kan je wat vertellen over jouw functie als Commissioning Engineer?

Mijn hoofdfunctie is het opstarten van nieuwe installaties. In onze werkplaats in Zoeterwoude worden de waterbehandelingsinstallaties prefab gebouwd, en vervolgens op locatie neergezet. Nadat de bekabeling en het leidingwerk van de nieuwe installatie is aangesloten door de Construction Engineers, kom ik in beeld.

Er zijn verschillende stappen die ik neem bij het inbedrijfstellen van een waterbehandelingsinstallatie. Ik begin de inbedrijfstelling met het volledig nalopen van de installatie, het is namelijk cruciaal dat de installatie onbeschadigd op de bestemming is aangekomen en dat alles op de juiste wijze aangesloten is. Op het moment dat een validatieproces gewenst is, moeten de uitgevoerde controles van het P&ID en appendagelijst gedocumenteerd worden. Vervolgens ga je spanning op de installatie zetten en de PLC (Programmable Logic Controller) laden, hierbij wordt eerst de hardware en software geladen. Nadat het geladen is beginnen we met de IO-testen (Installation & Operational tests). Hierbij worden onder andere alle in- en uitgangen van de PLC getest, we kijken dan of alle signalen binnenkomen in de PLC en goed worden uitgestuurd naar de componenten in de installatie. Zo zien wij of bijvoorbeeld de pompen op de juiste manier aangestuurd worden en afsluiters op de juiste manier open gaan. Vervolgens gaan we alle instrumentatie die in de installatie zit instellen, door deze te voorzien van de juiste settings. Wanneer dit gedaan is, beginnen we met het langzaam opstarten van de installatie. Dat wil zeggen alles op druk zetten en kijken of alles lekvrij is. De volgende stap is het handbediend bedrijven van de installatie en het afstellen van de gewenste flow’s en drukken, waarna we langzaam overgaan naar het automatisch bedrijven van de installatie. Tot slot moet gecontroleerd worden of alle alarmen en alle regelingen op de juiste manier werken.

Naast het inbedrijfstellen zorgen wij ook voor documentatie voor de gebruikers van de installatie bij de klant. Zo voorzien we de klant van settingslijsten, afstelgegevens van de eerste opstart en nog een aantal hoofdstukken van het bedieningsvoorschrift.

Hoe lang duurt het inbedrijfstellen van een waterbehandelingsinstallatie?

De duur van het inbedrijfstellen hangt af van de grootte en complexiteit van de installatie. Gemiddeld zijn wij tussen de twee à drie weken bezig met het opstarten en afstellen van de installatie naar wensen van de klant. Alhoewel bijvoorbeeld een waterbehandelingsinstallatie voor een dialyse afdeling niet heel groot is, zitten hier meerdere stappenprogramma’s in voor bedrijven en desinfectie, waardoor het inbedrijfstellen niet korter duurt. Of een installatie 20 m³/h of 5 m³/h levert maakt dan in principe niet veel uit qua duur van de inbedrijfstelling.

Stellen verschillende marktsegmenten ook andere eisen op het gebied van inbedrijfstelling?

Ja, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie zit er voornamelijk qua validatie meer in. Voor installaties van farmaceuten zit een volledig validatietraject, met een FAT, IQ, OQ, dat soort dingen. Dat heb je niet of veel minder bij installaties voor andere marktsegmenten. Dergelijke eisen binnen een bepaald marktsegment maakt de opdracht wel gecompliceerder, maar ook uitdagender.

Welke aspecten van je werk vind je leuk?

Doordat je continu ergens op locatie bent, werk je steeds met andere mensen. Hiernaast zijn onze installaties klantspecifiek waardoor elke installatie uniek is en zijn eigen nieuwe uitdagingen heeft, dat maakt het werk divers. De installatie specifieke problemen die zich voordoen, of de specifieke wensen die de klant heeft, geven steeds weer een nieuwe uitdaging die mijn functie interessant maakt. Veelal is de inbedrijfstelling een ‘one-man job’, echter zijn we bij grotere installaties met z’n tweeën. Zowel het zelfstandig werken, als het werken in teamverband gaat mij goed af. Vooral de afwisseling hierin kan ik goed waarderen. Meestal begin ik met de inbedrijfstelling wanneer de Construction Engineers nog bezig zijn, dat is altijd gezellig. Aan het einde van een klus kijk je altijd tevreden terug, omdat je weer een goedwerkende waterbehandelingsinstallatie hebt kunnen afleveren, dat geeft natuurlijk een voldaan gevoel.

Categories
keep in touch

cms pagina neem contact met ons op